Дайте светлина

Нека да поговорим за светлината. Какво означава за нас тази дума? „Лъчиста енергия“ – с оттенък на нежност се говори за нея в речника. Книгите излизат на бял свят, хората пътешестват по света. Знанието е светлина, а незнанието – мрак. Над нашите най-силни желания светлината се излива като от фуния. „Светлина моя, огледалце, кажи….“ – оказва се с нея може даже да говориш. Светлината е толкова бърза, че нейната скорост дори се използва като нарицателно. Светлината това е радост, любов, топлина, щастие.

Това е такава материална проява на най-висшият духовен източник, основополагаща сила, която е създала творението в цялото негово съвършенство. Именно тази сила кабала нарича „светлина“, и за нея се говори в първите думи в книгата на великия АРИ, „Дървото на живота“: „Знай, че до началото на творението е съществувала само Висшата, всичко запълваща със себе си светлина“.

Светлината спазва най-простия закон: тя иска да отдава, да дарява, да надделява. Тя дарява на хората абсолютното, вечно добро, заради което и ги е създала. Тя винаги стои готова с безкрайно изобилие, само че ние не знаем как да приемем нейният дар, как да „съберем в джобовете си“ това, което ще стигне за всички, за вечни времена. Ние трябва да осмислим какво е това „свои и чужди джобове“, нужно е да разберем, какво означава, правилно получаване на светлина. За това и се говори в кабала.

Какво да си поискаме? Хайде да помислим: по какво всички си приличаме? Какво общо има между мен, теб, племенника на жена ми и този странен човек, който по цял ден се моли на кръстовището с протегната ръка, вместо да отиде някъде и да работи. Отговорът е прост: всички хора по света искат да се чувстват добре. Защо? Защото такива са били създадени от светлината. Достатъчно е, да затрепти надеждата по някое наслаждение – и вече започваме да се влечем към него. Преди да сме постигнали каквото и да е от това наслаждение, вече ни е хубаво. Ето един пример: човек, който си е запланирал отпуската, започва да и се наслаждава още преди да се е качил на самолета.

Проблема се състои в това, че наслаждението винаги изтича сякаш между пръстите ни и не успяваме да го задържим. Отминаващите сладости на този свят ни оставят опустошени в края на деня или в края на живота. Александър Македонски на върха на своята слава пожелал да го погребат с демонстративно открити ръце, за да могат всички да видят, че са празни.

Вечно може да е само Висшето, духовно наслаждение. То неизмеримо превъзхожда всичко, което е способен да предложи този оскъден свят. То е съвършено и запълва всички ниши на нашите желания. Но желанията трябва да бъдат други, те също трябва да се издигнат на ново ниво, на тази степен, където светът се преобразява и скритата до сега светлина озарява всичко наоколо. Ето именно към какво ни води науката кабала.

Е добре, методика има. А после какво?

Първо, никакви движения на тялото, даже най-енергичните няма да ни помогнат. Ще помогне само четенето на кабалистичните книги и желанието да ни разкрият светлината, която те носят. В бъдеще тази светлина ще напълни нашите нови, прекрасни желания, а дотогава тя ще ни въздейства отвън и ще ни повлече след себе си.

Кабалистите, издигнали се по стъпалата на духовния свят, описват състоянието на съвършенство с което светлината ни напълва. Четейки за това в техните книги, ние привличаме особена светлина, която постепенно ни насочва в правилната посока. Така светлината ни води към себе си. „Когато Висшата светлина се лее в сърцето“ – казва великият кабалист Баал Сулам – „то укрепва все повече и повече.“(Шамати, пункт 68)

Днес нуждата от кабалистичната методика е толкова голяма, че всеки човек може, а по точно трябва да се обърне към кабала. По този въпрос кабалистите пишат много отдавна.

Обаче работата тук не е в схоластиката. Ние четем кабалистични книги не за натрупване на знания, а за да може светлината все по-силно да ни привлича, създавайки желание, което не възниква само по себе си – желанието да се измениш и да встъпиш в духовния свят. Светлината ни връща към източника, но това може да стане не само с помощта на книгите. Телевизията, интернета, вестниците – всички тези средства могат да станат проводници на тези сили. По такъв начин, за да достигнеш светлината е нужно само желание.

Сега дойде време да определим кабалистичните книги – за езикът на светлината. Влизат ли в тях Библията, Талмуда и другите произведения от старите времена? Те са били написани от кабалисти и разказват все за същите духовни реалности, но прибягвайки до различни символи и аналогии. Например, Библията на пръв поглед изглежда, като историческа епопея, а Гмара – свежда закони за различни случаи от живота.

Как да постъпим ако моят „бик“ е ощастливил съседската „крава“? В такъв случай трябва бързо да се обърнем към книгите, написани на кабалистичен език. Та нали четейки за бика, аз мисля за бик. Затова, четейки за светлината, аз мисля за светлината. Именно кабалистичните книги най-добре подхождат за привличане на светлината – та нали те разказват за нейното въздействие и не ни позволяват да материализираме духовни картини. За разлика от предишните поколения, ние вече не можем да различим зад думата „бик“ – духовната сила. Максимумът на който сме способни, е да видим зад думата „бик“ – мерцедес, а зад „крава“ – Тойота.

Значи, кабалистичните книги за нас са жизнено необходими, и под секрет, също така и на целия свят.

Истинските кабалистични книги действат върху нас без забавяне. Всеки, който започне да привлича светлина с тяхна помощ, забелязва изменения в себе си и се приближава към духовния свят.

В наше време, когато кабала е достъпна за всеки, от хората не се изисква особен талант и необикновени способности, за да намериш искрата светлина в душата си. Даже нещо повече, при толкова благоприятни обстоятелства, дори е необходимо това да се направи.

Когато човек сериозно се замисли за съвършенството, което му е предопределено, на неговият небосклон засиява нова звезда. С времето нейната светлина ще засенчи всички огньове в сегашният ни живот. Достатъчно е, всеки от нас само да внесе своята скромна лепта в реализацията на кабалистичната методика: да прочете книга, да изгледа телевизионно предаване – и всички заедно ще привлечем такава духовна мощ, каквато по отделно не бихме могли. Този път е много по-кратък и приятен, отколкото дългите скитания в лабиринта на човешките заблуждения. Така целият свят ще изпълни замисълът на творението и ще се възвиси до безкрайността.

С простото натискане на газта, шофьорът привежда в действие десетки и стотици конски сили. А в духовният свят, даже малкото съвместно усилие, пробужда мощта на източника на безкрайното изобилие. Нужно е само да привличаме към себе си светлината, възвръщаща ни към този източник.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: