Правилния път за борба с терора

Борба с терораОт кабалистична гледна точка, терористите са главоболието, което ни кара да потърсим лекарскa намеса. Ако не потърсим лекар, главоболието ще се развие в мигрена.

Да се намери правилния път за борба с терора е оксиморон: не е възможно да се борим с терора, така че няма как да има „правилна борба“. Защо е невъзможно? Защото тероризмa е тук преднамерено, с цел. Впрочем, когато жертвите са намирали начин да се борят с него, терорът е намирал нови пътища за проява, унивайки, внасяйки хаос, безредие и страх.

Целта на терора не е по-различна от който и да е „дяволски“ елемент в нашия свят: да ни принуди да стоим далече от самодоволството, когато сме предразполжени да идеализираме и да ни принуди да преоценим ситуацията. Ако погледнем на света от кабалистична перспектива, цялото човечество е една система, а тероризмът е „главоболието“, което ни кара да потърсим доктор за да ни излекува. Ако ние не потърсим лечение докато главоболието е все още слабо, ще ни се наложи да отидем, когато то вече се превърне в мигрена.

Както беше потвърдено от науката и както кабалистите знаеха от хилядолетия, вселената е единна, взаимозависима система, чийто добруване зависи от постоянната взаимност между съставните и елементите. Тази взаимозависимост и взаимодействие са устойчиви в резултат на системните грижи на всеки един от елементите, от посветеността на всеки елемент на добруването на системата. Така принципът „Всички за един и един за всички“ е механизмът, който отстоява всичко, включително живота на земята.

Но, човешките същества са единствения вид, който може да избере да действа обратно на природния принцип на взаимността. Хората могат да изберат да се грижат за другите или за себе си. Избирайки да се грижим за себе си, ние се поставяме в пълна противоположност на начина на действие на цялостта на природата и по този начин превръщаме закона във „Всички срещу един и един срещу всички“. Обратно, ако изберем да се грижим за всички, ние автоматично сме в синхрон със закона за взаимността. Наш е избора да действаме или да не действаме в единство с прородата, но няма кой друг освен себе си да обвиняваме ако изборът да действаме против природата ни прави нещастни.

Всичко това не значи че терористите са добросърдечни хора, които се опитват да ни накарат да видим истината. Това значи че когато искаме да работим за себе си, то ще ни принуди – поне някои от нас – да ни докаже, че каквото и да правим ние ще го правим само докато това ни наслаждава. От себецентрична перспектива, перфектно е желанието ако не харесвам президета да пусна атомна бомба над Америка, да пусна куршум в гърдите на съседа си, ако кучето му се изхожда върху изтривалката ми, или да убия дузина невинни ученици в колежа, защото днес стъпих с „другия“ крак. Но дали това ще направи някого щастлив, пак дори и ако щете самия террорист?

За да сме щастливи ние трябва да сме в синхрон с природата. Има няколко предимства от това.

1)   Природата ще ни подкрепи, вместо да вървим против нея, както правим сега.

2)   Човекът, както и цялата природа, ще работи за да гарантира добруването на всеки човек на всяко ниво – физично, емоционално и духовно.

В този дух, кабалистът Рав Йехуд Ашлаг (Баал аСулам) пише в своята статия „Мир по света“. Първо всеки от нас трябва истински да разбере и да обясни на околните че доброто на обществото, което е добро за държавата и доброто за целия свят са абсолютно независими. Доколкото законите за обществото не удовлетворяват всеки човек в държавата, и остава незадоволено малцинство от управлението на държавата, тези малцинства…ще търсят възможност да я разрушат. Така доброто за отделния индивид, за държавата и за света са взаимозависими. Само ако решим да работим заедно и да изградим обществото описано от Баал а Сулам, тогава ще успеем.

3) Ако изберем да живеем според законите на природата и посветим себе си на нашия другар, ние ще станем сходни на самия закон на природата. Това ще бъде само ако работим по същия начин както и природата – по системата на риципрочност и взаимозависимост, избягвайки себецентричността. Това ще ни донесе много повече удовлетворение, отколкото комфортния живот. Защото този работен модел ще бъде основан на нашия избор, ние също ще имаме знание за създателя на този модел, знание за цялата природа, за създателя на Вселената. Освен това, в Гематрията (нумерологията на кабала), Елоким (Бог) и „Природата“ са едно и също.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: