Причината за всички страдания

По принцип, въпросът засяга не само тежките болести, но и въобще всички страдания. Ние трябва да разберем, че причината за всички страдания се крие в необходимостта да се подтикне човека към поправяне на нарушената връзка между душите. Друг източник на страдания няма. Човекът трябва да бъде дърпан, да не му се дава покой в днешното състояние и с това да бъде заставян да се придвижва към обединението.

 Ако човек не намира самостоятелно сили за това, то него го подтикват от всички страни, за да види необходимостта от промяна на своето състояние. Затова той изпитва различен род страдания. По такъв начин, страданията – това е форма за разкриване на нашата непоправеност. Част от страданията се усеща във вид на болести. Във физическото тяло болестта възниква, защото неговите части не поддържат хармонично взаимодействие помежду си. За някои от тях не е по силите да уравновесят себе си с цялото тяло – в това, всъщност, се съдържа причината за всяка болест.

Същото се отнася и за духовната сфера. Всички души са свързани една с друга в единна конструкция, която се нарича Адам Ришон. Всичките седем милиарда са взаимосвързани в един общ организъм «като един човек с едно сърце» и представляват единното творение. Обединението на всички души в обща система може да се сравни с нашето физическо тяло. То се състои от различен род клетки, органи, сухожилия, кости и всичко това заедно е човекът. Такъв «човек», само че съставен от всички души, се и нарича творение.

За да стане пълноценна част от общата система, всеки трябва да поправи своята душа. Той не може да направи това по пряк начин и поправя своето участие във всички останали души, своето отношение към тях. По такъв начин, за да се избавим от страданията, ние трябва да поправим не себе си, а своята връзка с останалите.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed

Previous Post: