Поотделно и заедно

Учим се на съединение

Кабала предоставя на мъжа и жената точка на съприкосновение, основа за съвместна работа по обединението в съвършеното семейство. Това може да се направи само по един начин – като изградим помежду си същите взаимоотношения, както между творението и Твореца. В такъв случай всички наши различия стават верен помощник по пътя към целта.  Не ви се вярва? Цялата работа е в това, че желанието е главният фактор за духовното развитие. Докато душата не поиска, Творецът няма да и даде обещаното изобилие. Та нали това би станало вече не дар на любовта, а дар на пропиляната любов. Необходима е истинска потребност, за да се  «завърти крана» в гърлото на рога  на изобилието.

Взаимозависимост

Мъжът и жената са равни, взаимно зависими и по абсолютен начин се допълват един друг. От една страна, мъжът не може да се придвижва към следваща степен без жената, а от друга страна, жената не може да се напълни със светлината на Твореца без мъжа. Но ето проблемът: някой трябва да подтикне мъжете към действие – тук се и проявява ролята на жените. На тях е възложено да събуждат в мъжете желанието да се движат към Твореца.

Заедно към целта

Кабала ни обяснява, че мъжът и жената, придвижващи се заедно по духовния път, създават помежду си връзка на друго ниво, здрава и нерушима.  Техният живот се напълва с ново съдържание, позволявайки им да се издигнат над конфликтите на този свят. Те се съединяват заради по-високата цел и създават една нова духовна структура, която не се явява нито мъжка, нито женска. Това е съсъда, в който се влива Висшето изобилие, вечният живот. Такова нещо не може да се постигне поотделно. Но как да я разбере той, а тя – него? Как да се вслушат един в друг? Как да се заобичат един друг? За това е нужно заедно да пристъпят към духовно развитие. Най-чудесният подарък на съпружеския живот – това е възможността да се изкачат на степен, недостъпна за отделните «парчета» от този или онзи пол. Тогава семейството придобива истински смисъл и двете души заедно, ръка за ръка, вървят към щастието.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: