Между тялото и душата

Какво предпочитаме?

В състава на американския институт на инженерите от минната, металургическата и нефтената промишленост се числят над 90000 специалисти от десетки страни. Наскоро международното жури на института публикува списък на изобретенията, които поразиха света. Първо място беше единодушно присъдено на периодическата таблица на елементите на Менделеев.

А пък слушателите на радиостанцията Би-Би-Си, без да се впечатляват от основите на научно-техническия прогрес, отдадоха своите симпатии на… велосипеда. Приятелят на човека с две колела изпревари с огромна разлика двигателите с вътрешно горене, комуникационните спътници и даже бързия интернет. 

И така, на технологическото пространство, създадено от човечеството през последните два века, всеки гледа „от своята камбанна кула“. Но ние всички живеем сред елементите на това пространство и се явяваме негови заклети потребители.

А какво пък да говорим за духовното пространство, където почти „не е стъпвал човешки крак“. Смътни догадки и фантазии са засенчили истината, а пък истинските учени, кабалистите, изследващи духовната сфера чрез научни методи, ни обясняват, че за начало трябва да се снабдим с особен вид прибор, който ще ни позволи да правим точни наблюдения.

Духовното пространство не само е качествено различно – то е Висше. Затова, за да встъпим в него, трябва да се издигнем над себе си. В края на дълъг процес на развитие, в човека възниква стремеж към такъв духовен възход. Именно този стремеж се явява зачатъка на душата – прибор за изучаване на Висшите нива на реалността.Човек усеща проявата на душата като ново желание, като пустота, която няма как да запълни. От този момент започва търсене, което обезателно трябва в края на краищата да го доведе до кабала. Така стигат до кабала всички хора по света, защото кабалата е единствената методика за усъвършенстване на душата.

 „Гардеробен въпрос“

По пътя нагоре човек все повече се отъждествява с душата си и все по-малко с тялото си. Духовното издигане – това е постепенното коригиране на себе си в съответствие с Висшите закони и познание на механизма на управление на света, който е създаден именно за да ни доведе до вечно наслаждение.

В този завладяващ целия човек процес, на тялото се отделя внимание само като средство за духовно възвишение. Малкото наслаждение изобщо не се усеща в сравнение с огромното, то просто се потушава. Затова, макар и че кабалиста се намира до нас, неговия истински живот протича в Висшия свят.

В такъв случай, той възприема смъртта на тялото си като смяна на „риза“. Висшия свят, в който той вече живее, остава с него и след смъртта на земната му обвивка. Духовното пространство не се помрачава от спадовете в материалните състояния, понеже то е неизмеримо по-високо от тях.

Някога, след като стигнат до най-важните открития в историята, хората в един глас ще поставят на първо място формирането на душата – придобиването на този „прибор“, който завинаги измени живота им. А слушателите на Би-Би-Си, може би ще изберат по-прост вариант и ще гласуват за кратката дума „кабала“. 

М. Шапиро

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: