Към проблема за човешкото здраве

По материали на Световната здравна организация

Въпросът  за опазването на здравето и предотвратяването на болестите в определен период от живота става крайно насъщен за всеки човек. В продължение на цялата история на човечеството смъртността в резултат от болести е била много по-висока, отколкото в резултат от всички войни, техногенни катастрофи и природни бедствия.  

Чумната епидемия от 1347 – 1351 г., известна под името «черната смърт», е била най-страшната епидемия в историята на човечеството. В Европа са загинали 20 милиона души (една четвърт от населението). На територията на Монголия и Китай са загинали 25 милиона души.  

Новото време донесло нови болести: холера, тиф, грип, дребна шарка, едра шарка. През XIX-XX в. Общо взето, от тези болести са преболедували милиарди хора.  

Например, от епидемията от така наречения «испански грип», преминала през Европа през 1918 г., са загинали около 50 милиона души.

Американските учени са изяснили, че вирусът на грипа от 1918 година се е появил за първи път при птиците, след това е мутирал и е станал опасен за хората. В резултат на по-нататъшни изменения, вирусът получил възможност да се предава от човек на човек, което и станало причина за чудовищната епидемия.

В наши дни «чумата на ХХ век» наричат вируса на имунната недостатъчност (СПИН). Учудващи са не толкова мащабите на неговото разпространение, колкото непредсказуемите особености на развитието му.

Пандемията от инфекцията, предизвикана от този вирус в края на ХХ век, е събитие, което може да бъде поставено наравно с двете световни войни – както по броя на жертвите, така и по онази вреда, която тя нанася на обществото. СПИН се стовари неочаквано върху човечеството и продължава да настъпва, поразявайки нови страни и континенти.

Следователно, борбата с последствията от пандемията стана обща задача на световната общественост.

По данни на СЗО, от 58 милиона смъртни случая по всички причини през 2005 година, 35 милиона са следствие от хронични заболявания. Това превишава два пъти количеството смъртни случаи за последните 10 години от всички инфекциозни болести, взети заедно, включително СПИН инфекцията, маларията и туберкулозата.

Светът преживява антропологична катастрофа. Засягайки всички измерения на човешкото битие, тази катастрофа фактически идентифицира една бързо развиваща се «световна патология», дисхармония на взаимодействието между световното стопанство и биосферата.

Учените говорят за това, че човекът трябва да достигне хармонията с обкръжаващата среда. Но за това е необходимо да се изясни доколко природното въздействие е насочено именно към нас и едва след това може да се търсят някакви пътища за изход от установената криза.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: