Entries in the 'Общи' Category

Защо киното ни харесва?

Въпрос: Защо хората харесват да гледат чуждите чувства в киното, в сериалите? Това дефицит на собствени чувства и преживявания ли е?

Отговор: Не. Това не са чужди чувства. Аз ги пренасям върху себе си и тогава съпреживявам, съчувствам на героите. Хората плащат много пари, за да изпитат чувства, каращи ги да плачат. Например, летят до Германия, за да гледат опера и т.н.

Рабаш има една статия, където той пише, че тези чувства, които в даден момент сам не преживяваш, но или си ги преживял в миналото, или можеш да усетиш от състрадание към другите, идват при тебе в състояние на така нареченото „подслаждане“.

И макар то да предизвиква в теб горчивина, но приятна горчивина, която само подсилва сладостта. Така че ние обичаме малко да поплачем, малко да потъгуваме, защото това още повече подчертава възможността да се насладим, да се радваме.

Въпрос: Някога казхте, че киното е възникнало като изкуство на състраданието. А филмите на ужасите? За какво да ги гледа човек?

Отговор: Тези филми все пак разширяват границите на представата на човека и малко разтърсват. В края на краищата, имаме много малко емоции в живота. Ние „замръзваме“ в своето ежедневие.

Реплика: Има теория, че ако детето гледа екшън филми и филми на ужасите, то на него вече са му достатъчни тези впечатления, и то няма да ги въплъщава в живота. А има и друго мнение, че това е лошо влияе върху децата, те стават по-жестоки.

Отговор: Разбира се. Те свикват с жестокостта. Освен това, лошият пример е заразителен. Смятам, че това в никакъв случай не трябва да се допуска.

От урока на руски език, 13.08.2017

[217760]

Мисли и разум

Мисълта е най-голямата сила. Променяйки своите мисли, човек променя реалността, защото мислите и разумът са първични по отношение на материята и я формират. Колкото човек е по-високо духовно, толкова и силата на мисълта му е по-голяма. Затова няма никакво поправяне, освен поправянето на мислите на човека: какво мисли за себе си, за света, как да се отнася към света.

Каква е природата на мисълта и разума? Къде се раждат мисълта на човека? Как с помощта на мислите да промени себе си и света?

Средства, които водят до хармония в обществото

Д-р Михаел ЛайтманВъпрос: Навлязохме ли вече в прехода към интегрално общество?

Отговор: Не, сега той се осъществява под формата на криза. Виждаме само една част от него, въпреки че самата криза все още е такава, че особено не тревожи нито човечеството, нито елита.

Но властите вече започват да се притесняват за това, как ще се осъществи преструктурирането. Това може да се види, например, в Америка, която ясно взе курс към стоящия пред нея етап. Тя излиза от всички страни, причинявайки хаос в тях, възстановява само себе си. И няма значение, ако тя загуби хегемонията в света.

Съвсем ясно е, че не може да има друг начин, освен да си осигуриш нормално вътрешно развитие. Днес никой не може да оказва натиск върху всички, да бъде водеща сила в света – това е само в негов ущърб. Вече сме преминали през този етап.

По-рано, много страни имаха свои колонии, които развивайки се до определено ниво, получиха независимост: „Правете каквото искате !“ Това е било изгодно, удобно, необходимо, до определено време, а след това – не. Същото е и сега.

 Детето порасва – то трябва да бъде освободено . В противен случай, това вреди на него и на теб.

Реплика: Но все пак, това преструктуриране, в действителност, все още не е преструктуриране.

Отговор: Ако се съди по това, което властите правят, те правят всичко по силите си, с изключение на едно нещо – те не разбират, че заедно с картите и ваучерите на хората трябва да се даде основата на интегралното взаимодействие. Те се надяват да успокоят хората чрез леки наркотици, които малко по малко се разрешават във всеки щат, най-малкото, тяхното разпространение вече не се разглежда като криминално престъпление.

А какво да правят с хората? Ето това те не разбират. Затова трябва да им се даде интегралното възпитание, иначе ще се получи същото, което се случи в Детройт: поради липса на работа градът приказка се превърна в град призрак. Всичко наоколо е празно, заковани домове, по улиците скитат безработни, пушат, грабят.

Но ако на хората се даде правилно напълване, те няма да позволят това. Не трябва да мислим за това, как да построим система за взаимно управление между нас, да създаваме складове за взаимопомощ, да откриваме групи за деца, да ремонтираме един на друг водопровода или електричеството. Само трябва да обучим хората да си взаимодействат правилно  и те ще свършат останалото.

Те сами ще поискат да се отнасят един към друг с доброта и да се грижат един за друг. Изхождайки от своите вътрешни подбуди, от своето развитие, те ще пожелаят да направят всичко сами и от това ще получат самочувствие и вътрешно напълване.

Да допуснем, че се изправя някоя жена и казва: „Аз съм учител по математика, готова съм да давам допълнителни уроци, да водя групи с деца.“ Става мъж: „Аз съм учител по колоездене. Ще организирам кръжок за деца и ще бъда техен ръководител.“ И така нататък. Това означава, че в човек се появява желание да работи за другите.

За това, правителството не трябва да се намесва в това – всичко се случва автоматично, в нужната степен. Единственото, което е необходимо, е да се разработи мрежа за интегрално възпитание.

Въпрос: Няма ли да се получи някаква хаос, например, да имаме треньор-колоездач, а да нямаме специалист- пекар?

Отговор: Това не е наша грижа! Нека хората да се движат и да намерят за себе си това, от което те имат нужда. В тях трябва да се появи желание взаимно да се допълват, да служат и да си доставят удоволствие един на друг.

От ТВ програмата на „Интегрален свят“, 24.10.2012

[124064]

Елате и вижте!

Д-р Михаел ЛайтманВъпрос: Съвременният човек живее в много сложна ситуация, когато старите модели на поведение вече не работят. Така той интуитивно търси нещо ново. В този смисъл може да го заинтересува интегралният модел на поведение. Но, естествено, нужно му е някакво практическо значение на този модел.

Отговор: Дайте му егоистична практическа значимост. Не трябва да се стесняваме и скриваме думата „егоистична“. С какво нашият модел се явява печеливш за човека? С това, че с негова помощ той достига алтруистичното ниво на егоизма.

За да постигне алтруистичното свойство, той е длъжен в нещо да пожертва егоизма си. Но това не е жертва, защото той влиза в кръг от хора, без да се задължава с нещо и без да се подписва под нещо. Той е готов да послуша и да поговори с другите. Още повече, че там се събират съвършено непознати за него хора и срещата не е свързана нито с пиене и хапване, нито с флирт и ухажване.

И все пак е желателно да се избират хора със сходни качества, защото говорим за единство, интегралност, а към интегралността са близки хора, които са подобни един на друг, защото им е по-лесно да се обединят помежду си.

Започвайки да работим с тях, ние не им поставяме абсолютно никакви предварителни условия, а напротив, казваме им, че от това техният егоизъм само може да спечели.

Въпрос: А как да им покажем това?

Отговор: Никак. Елате и вижте! Вие ще се почувствате добре, ще усетите топлина, по-голяма увереност, безопасност, облекчение в живота си и ще се научите как да преодолявате трудностите. Психологически ще ви стане по-лесно да възприемете всичко, което е в този свят.

Най-напред ще ви дадем нова психологическа основа, с помощта на която ще преодолеете по-голямата част от проблемите, защото ще бъдете защитени. Разбира се, защитеният човек се чувства здрав, весел, при него се увеличава производствената дейност, подобряват се отношенията на работата, в семейството и т.н.

Тоест, ние не продаваме на човека нещо слепешката, а казваме, че той ще почувства именно това и дори може би още след първото практическо занятие.

От ТВ програмата ”Интегрален свят”, 24.10.2012

[123040]

Екстаз от семинара

Д-р Михаел ЛайтманВъпрос: Ако външната аудитория няма голямо желание да разбере нашите рецепти за щастие, как да се научим хармонично, без насилие, без натиск да работим над запитването? Как да почувстваме тази нужда? Иначе  отиваме към външната аудитория със значителна доза интегрален фанатизъм.

Отговор: Вие правите всичко погрешно, като че ли, прехранвате новороденото и то веднага повръща всичко, защото това не му доставя никакво удоволствие и у него няма да остане никакъв добър привкус. Винаги, отначало трябва да има желание, а чак след това съответстващото му удовлетворяване. Ако през цялото време работите „на пренагряване“ и вкарвате със сила лъжицата в устата, по този начин, вие заслужавате  само отвращение към вашия метод.

В никакъв случай не трябва да се постъпва така! Стратегията трябва да бъде тънко премислена. Как у тях да предизвиквате постоянно, все по-голям апетит, по какъв начин да ги въртите така, че през цялото време да се намират в безпокойство – откъде, защо и т.н.

Така натрупвате в тях всичките тези въпроси, без да им давате отговор, а след това, заедно с тях, сядате в кръг и нека самите те търсят отговорите. Това е игра, флирт. Зараждате в тях ново кли/ съсъд, желание.

Заради какво съществува флиртът? За да разкрие взаимното желание към този вид напълване, който вие искате да им дадете. Това е много прецизна работа по настройката на човека, по проявяване в него, именно на тези стремежи, които са ви нужни и които досега, може би, не са били у него.

Към това трябва да се подходи постепенно, при това с някаква тайна, която е необходимо така да се разгадае, сякаш търсиш съкровище на необитаем остров. Всичко това трябва да е предварително обмислено, не може да се “налее в главата“.

Като инструктор, вие само насочвате човека, водите го, вървите, редом с него. И ако той сам не е преминал целия път – не е страдал в желанието и не се е насладил в напълването, нищо не сте направили.

Например, най-силното физиологично удовлетворение е сексуалният акт. Представете си, че трябва да доведете публиката до екстаз, подгрявайки я в нужната посока. Първата половина от работата се състои в това, че ги възбуждате, като се въртите около тях, както младоженката се върти в танц около младоженеца. А втората половина е ответната реакция, нали вече сте довели жениха до екстаз и сега самият той работи над невестата.

Какво означава флирт? Първата част започва едната страна, загрявайки партньора, а втората част завършва той самият, до взаимната наслада на двамата.
Семинарът трябва да завърши с екстаз.

От беседа с групите, 24.11.2013

[122160]

Анализ на Азът – 5 Минути на Светлина

Сутрешни Уроци – 17 Декември 2009

The Book of Zohar, Chapter “Noah”, Item 368 – Download: 20x20wmv | 20x20pm3

MP3

Preface to the Wisdom of Kabbalah, Item 79 – Download: 20x20wmv | 20x20pm3

MP3

Concealment and Disclosure of the Creator, Lesson 2 – Download: 20x20wmv | 20x20pm3

MP3


 Книга Зоар, глава Ноах, п.368 – Скачать: 20x20wmv | 20x20pm3

MP3

Введение в науку Каббала, п.79 – Скачать: 20x20wmv | 20x20pm3

MP3

Скрытие и раскрытие Творца, Урок 2 – Скачать: 20x20wmv | 20x20pm3

MP3


Достъп до уроците и на: Германски, Иврит, Испански, Италиански, Френски и Турски

Уроците се провеждат ежедневно от 3:00 до 6:00 сутринта по www.kab.tv

И Мадона има своята мисия…

каббалист Михаэль Лайтман Въпрос: Сега средствата за масова информация използват името на Мадона, за да продават статии за Кабала. Скоро те ще започнат да продават статии за Мадона под марката на Кабала. Как да се отнасяме към това?

Отговор: Клипа (люспата) помага на плода да расте, а когато той съзрее вътре в нея, изхвърлят люспата и изяждат плода. Такава е и мисията на Берг и Мадона. Те привличат хора с блестяща пустота, а те постепенно поумняват, и преминават към истинската Кабала.

Видео: За Берг и истинската Кабала

[flv:http://files.kab.co.il/download/files/rus_o_rav_2002-11-10_qa_sf_berg-i-kabbalah.flv 320 240]


Какво не е Кабала?

Тук ще разкажем за всевъзможните митове и заблуди, съпровождащи кабала в продължение на хиляди години. Какво ли не се е влагало в името кабала – и магическите ритуали, в които се посвещават само високообразовани и истински вярващи юдеи от мъжки пол, достигнали 40-годишна възраст, и гаданието на карти и кафе, жонглирането с цифри (гематрия, нумерология), камъни и амулети, червени конци (нишки) и дихателни упражнения, и даже ритуални танци.

Ще разгледаме най-разпространените стереотипи, които не позволяват на хората да се доближат до науката кабала.

Мит 1: С кабала не бива да се занимава до 40-годишна възраст

От времето на великия кабалист АРИ никакви ограничения за изучаването на кабала не съществуват. С нея могат да се занимават всички, дори жените и децата. Всички забрани са съществували само до ХVI век. И са ги премахнали самите кабалисти. Предпазвайки тези, чиито души още не са достигнали съответстващата степен на развитие, кабалистите са приемали само преминалите през строг подбор. (още…)

Г 20 – очаква се голям скандал.

Съобщение: Светът активно се готви за срещата на Г-20, която е длъжна да спаси света от кризата. Съдейки по претенциите на развиващите се страни и на по-развитите, срещата може да прерасне в кавга. Страните от Африка в резултат на кризата могат просто да изчезнат. Страните от Източна Европа са задлъжняли повече от своите валутни запаси.
Китай няма смисъл да очаква резултати от Г-20, тъй като достигане на конкретни договорености не е възможно.
Мексико започва търговска война със САЩ, за осигуряване на възможност да продава своята продукция там.
В Африка се разрушава елементарната инфраструктура, но от цяла Африка на срещата на Г-20 са поканили само ЮАР.
Русия е за създаване на регионални фондове на страните от даден регио вместо единен МВФ, за отмяна на долара като световна валута, за създаване на няколко крупни центрове на световната икономика.

Реплика: Възможно ли е?

1. Да се създаде единен антикризисен център, отговорен за световното разпределение на необходимите за съществуване стоки и услуги.
2. Обединяване на всичките парични, човешки, природни и промишлени ресурси под негово управление.
3. Да се наложи със сила на всички държави в света да прекратят претенциите си едни към други.
4. Със силови методи да се наложи прекратяване на въоръжаването и да се пристъпи към анулиране на военната промишленост.
5. Незабавно да започне световно глобално възпитание и образование, използвайки всички канали на средствата за масова информация.
6. Да се прекрати пропагандата на всякакъв вид пряко или косвено насилие в средствата за масова информация и тяхното демонстративно конфискуване.
7. Достъпно обяснение на широките маси за приеманите съвместни методи за изход от кризата.

Оптимистите живеят по-дълго

Съобщение: Изследванията на Американското психосоматично общество показват, че хората с оптимистичен поглед върху живота живеят по-дълго от песимистите. При хо- рата с по-високо ниво на емоционална устойчивост шансът да умрат преждевременно е с 22% по-малък.
Освен това се изяснило, че позитивните емоции са свързани с по-бързото нормализира- не на кръвното налягане след стрес и намаляване на шансовете за заболяване от заха- рен диабет.
Положителните емоции от хубава музика са способни да разширят кръвоносните съдо- ве, потвърждава доктор Майкъл Милер от Университета в щата Мериленд.

Коментар: Науката отново и отново потвърждава, че нашият живот се определя от това, как се отнасяме към него. В тази връзка учените придават все по-голяма важност на ролята на обкръжението, което формира нашите възгледи. Общата настройка на колектива се предава на всеки и това правило действа в каквито и да е мащаби: от футболния отбор до целия социум. Емоциите и мислите са заразителни, хората несъзнателно си влияят един на друг на много нива.
В резултат, библейската фраза „Възлюби ближния като самия себе си“ придобива нов смисъл в съвременния свят. Днес здравите нишки на всеобщата взаимовръзка са омотали цялата планета и затова добрите отношения се превръщат от морални догми в единственото средство за съвместно съжителство, способно да генерира оптимизъм в глобален мащаб.

И отново Маркс и комунизма…

Съобщение: Световната икономическа криза, която предизвика банкрути и масови уволнения, възроди в Европа интереса към идеите на Карл Маркс. Книгоиздатели от Берлин казват, че трудът на основоположника на научния комунизъм „Капиталът“ буквално се разграбва от книжните рафтове. Наскоро бе забелязан да чете томче на Маркс президента на Франция Никола Саркози, похвално за книгата се отзова и министъра на финансите на Германия Пеер Штейнбрюк, и дори римския Папа я похвали за „дълбокия анализ“. Колкото повече продължава икономическата криза, толкова повече хората ги обхваща недоумението: защо това се случи с мен?

Отговор: Нека да се надяваме, че по такъв начин хората ще стигнат по-бързо и до идеите на Кабала. Всеобщото равенство, на всекиго да се полага според необходимите му потребности, от всекиго да се изисква според неговите природни способности, поръчителство, братство – всичко това е хубаво… но само в качеството на средство, а не на цел. Средствата са за достигане на подобие с Твореца, сближаване и сливане с Него, иначе тези идеи при тяхното обикновено използване отново ще завършат с терор и световна война.
Причината за неуспеха при претворяване на комунистическите идеи в живота, се корени в това, че теоретически всичко е красиво и вярно, но не е възможно да се измени егоистичната природа на човека в алтруистична (виж Вестник „Аума“). Това „ще препъне“ цялото човечество. Кризите и глобализацията ще ни разкрият, че всички сме твърдо взаимосвързани, което означава, че сме задължени да съблюдаваме закона „Възлюби ближния си както самия себе си“. Но нашата природата не ни го позволява. Ние сме готови да се унищожим един друг и целият свят, но не и да бъдем в състояние на взаимна поддръжка (виж статията „Поръчителство“).
Затова само методиката Кабала за изправяне на човешката природа от егоизъм в алтруизъм, привличаща върху човек Висшата Светлина, която ни е създала, и която е в състояние да ни измени, ще ни помогне да оцелеем.
Кабала ще промени човека, както това се вижда на практика и ще може да ни приведе към изпълнение на закона за братското общежитие в глобалната затворена система на човечеството.
Затова, интереса към Маркс е естествен, но неговата теория е неизпълнима на практика – тук се изисква Висша Сила за изправяне на човека, която само Кабала може да ни осигури. Нека се надяваме, че хората бързо ще осъзнаят това и ще пожелаят да го реализират по пътя на доброто, а не причинявайки си още много страдания.

На четири езика

Раби Шимон Бар Йохай е казал: «Горко му на този, който смята, че Библията – това е просто повествование и обикновен разказ… Ако Библията би описвала нашия свят, то даже всред неговите управляващи биха се намерили по-възвишени примери… Не, всички думи от Библията описват Висшата реалност и Висшите тайни».
Книгата «Зоар» с коментар «Сулам», глава «Беаалотеха», пункт 58

ЛЮБОВ НА ЧЕТИРИ ЕЗИКА

Отдавна исках да си купя книга за кабала. Въобще не бях много вещ в тази област, но на нашия ъгъл има малка книжарница, и аз си помислих, че там навярно ще ме посъветват за нещо заслужаващо внимание.
Влизайки вътре, аз усетих аромата на стари книги. Възрастен беловлас продавач с рогови очила ме погледна очакващо. Наричаха го Манделбойм. Чувайки за кабала, той с широк жест показа своя магазин:
– Млади човече, всичко, което виждате тук, това са книги за кабала.
Аз погледнах безбройните издания на Гмара, Тора (Библия – стар завет), Мидраш и останах в пълно недоумение.
– Разполагате ли с няколко минути? – попита той.
За мое щастие, аз се съгласих да остана и да го изслушам. (още…)

Ново! Уроци на живо на български език!

Международната Академия по Кабала с радост съобщава, за набирането на желаещи за участие в интерактивни уроци по кабала, които ще се излъчват на живо, на български език, и ще се водят от инструктор на центъра на Межународната Кабалистична Академия в Израел.

Уроците започват на 15-ти Май и ще се провеждат всеки Четвъртък от 20:30 часа българско време. Участващите ще имат възможност да задават въпроси по изучаваните теми.

Всеки който желае да участва, моля да се регистрира на имейл: bulgarian@kabbalahmedia.info и след това ще получи информация как да се свърже към курса и да задава въпроси.

С уважение,

Международната Академия по Кабала

За Бней Барух

За Бней БарухБней Барух е организация с идеални цели занимаваща се с разпространяването на мъдростта на Кабала, за да подпомогне издигането на човечеството към духовното. Нейния основоположник и президент, кабалистът Рав Михаел Лайтман, е бил последовател и личен ученик на самия Раби Барух Ашлаг, син на Раби Йеуда Ашлаг (автор на Сулам (Стълбата), съдържаща коментари върху Книга Зоар).

Бней Барух предоставя на хора от всякакви религии и култури точните пособия, от които те се нуждаят, за да поемат по пътя на вълнуващо пътуване за самоопознаване и духовно израстване. Учебните методи основно акцентират върху вътрешните процеси, през които хората преминават, и то на много индивидуално ниво. (още…)

Бележка на редактора

Бележка на редактора„Аха… Значи за това всъщност говори Кабала!“

Работейки върху този въпрос, нашия редакторски колектив остана удивен от факта, че където и да търсихме, ние попадахме на хора, които говореха за старите кабалистични принципи от преди 5000 години, при това съвсем несъзнателно.
Вземете например Щастието – широко дискутиран предмет в последно време. Съвременни психолози и икономисти, превърнали се в „изследователи на щастието“, твърдят, че съществува нещо в начина, по който се опитваме да получаваме удоволствие не позволяващо ни да за държим усещането за наслада.
Прочетете статията „Кодът на Щастието разшифрован“, за да научите защо именно Кабала („получаване“ на иврит) съдържа мъдростта, която ни учи как да получаваме дълготрайно удоволствие от всичко. (още…)

7-ми МЕЖДУНАРОДЕН КАБАЛИСТИЧЕН КОНГРЕС!

конгрес 1конгрес От 3 до 6 февруари 2008г. в изложбения комплекс „Ганей Тааруха“ в Тел Авив премина 7-ят Международен кабалистичен конгрес. Организаторите – Международната академия по кабала под ръководството на Михаел Лайтман – съобщават, че това е най-мащабния конгрес за цялата история от провеждането на подобен тип мероприятия. В тези дни Израел стана място за среща на над 2500 човека от 52 страни: САЩ, Русия, България, Канада, Украйна, Литва, Великобритания, Германия, Италия, Полша, Мексико, Чили, Турция, Венецуела, Еквадор, Уругвай, Камерун и много други. (още…)

Човечеството и Науката Кабала

Науката КабалаОт векове хората търсят път към щастието. С това се занимават много учения и методики, както древни така и съвременни, но е видно, че човечеството както и преди страда. Всички методи, разработени в хода на историята не са допринесли желаните резултати и днес хората губят интерес към тях.

Именно сега и излиза на бял свят методика, която до този момент е била скрита. Тя е била скрита от широките обществени слоеве, а и у самите хора не е имало стремеж да се запознаят с нея по-отблизо, но днес тя попада в кръга на интересите на хората и заема централно място. Огромни групи от хора, представители на различни религии, раси и народи от цял свят се стремят към тайнствата на древната мъдрост – мъдростта на кабала. (още…)