Entries in the 'Михаел Лайтман' Category

Ежедневен урок по Кабала – 25.08.2010 г.

Част 1: Повторение на урока от 18.08.2010 г. Трудове на Рабаш, „Шлавей аСулам (Стъпалата на стълбата)“, статия 11, 1986 г., „Истинска молитва“.

Видео (англ.) N/A Аудио (англ.) N/A

Видео (рус.) N/A Аудио (рус.) N/A

Част 2: Избрано от „Книга Зоар“, глава „Ва Йехи“, п. 41

Видео (англ.) Сваляне Аудио (англ.) Сваляне

Видео (рус.) Сваляне Аудио (рус.) Сваляне

Част 3: „Талмуд Есер Сфирот (Учение за Десетте сфирот)“, том 6, част 15, стр. 1689, п. 15.

Видео (англ.) Сваляне Аудио (англ.) Сваляне

Видео (рус.) Сваляне Аудио (рус.) Сваляне

Част 4: Урок по статия на Баал Сулам – „Арвут (Поръчителство)“, п. 20

Урок на Московската група съвместно с Бней Барух

Видео (англ.) Сваляне Аудио (англ.) Сваляне

Видео (рус.) Сваляне Аудио (рус.) Сваляне

Част 5: Трудове на Рабаш, „Шлавей аСулам (Стъпалата на стълбата)“, статия 8, 1991 г.

Видео (англ.) Сваляне Аудио (англ.) Сваляне

Видео (рус.) Сваляне Аудио (рус.) Сваляне


И това не са красиви обещания!

Науката Кабала, която отменя смъртта, разкрива единственото действие, което можем да извършим.

Във всичко останало ние действаме принудително, и се намираме напълно под властта на природата. Но какво в действителност ние правим с нейна помощ?

Ние посвещаваме живота си на това да забравим смъртта, сякаш приемаме наркотици, за да затворим очите си за истината. Ние се намираме като в упоено състояние, в постоянна надпревара за пари, почести, власт – в игра.

Но Кабала дава на човечеството решение на този основен проблем и обяснява как да постигне вечно съществуване тук и сега. Как плавно да премине в допълнително измерение, неизчезвайки от този живот, а заедно с него.

Това е смисълът изсечен на скрижала на завета: ”Свобода от ангела на смъртта!” Тора казва: ”Виж какво ти предлагам – смърт или живот! Избери живота!”

Но тъй като тази възможност била скрита, хората се научили да забравят и нашето разпространение на Кабала трябва да включва обяснение на тази възможност – освен добър живот на земята да се постигне вечно съществуване. Когато тази възможност се осъзнае от масите, те ще предпочетат да не се крият от мисълта за смъртта.

Както показва практиката в духовното развитие на човека, само след първоначалното обучение, благодарение на въздействието на висшата светлина, човек започва да осъзнава (предчувства) възможността да усеща себе си вечен, до степента на подобие със свойството на Твореца – „отдаване” (хафец хесед)

Така човек вече влиза във вечността и усеща себе си съществуващ в безкрайното течение на живота. Това е достъпно за всеки човек.

От урока по статията на Баал Сулам „Свобода на волята” 15.04.2010 г.

Устремените към Твореца и техните противници.

Въпрос: Започнах да изучавам Кабала преди половин година, омъжена съм, имам 4 деца, мъжа ми не одобрява особено заниманията ми с Кабала, ние не сме ортодоксални вярващи. От това което прочетох във вашите книги, разбрах, че сега са настъпили други времена и че е настъпило време за духовно пробуждане. Аз вече се примирих с това, че в мъжа ми все още не се е „събудила точката в сърцето“, но в последното съботно издание на списанието за младежи имаше въпрос към рав Авинер дали може да се изучава Кабала в „бейт Кабала ле Ам“ (Кабала за Народа, или Бней Барух) и бях удивена от отговора му, че „не може!“. Отговорът му не само ме отблъсна от ученето, което бях започнала. До сега усещам, че това е правилният път, но излиза, че проблемът се състои в това, че аз изучавам нещо, което е забранено.

Оригинал на въпроса към рав Авинер и отговора му, както е публикуван в списанието:

Mоже ли да се изучава Кабала в „бейт Кабала ле Ам“ (Бней Барух), който се ръководи от Рав Д-р Михаел Лайтман?

Отговор на рав Авинер: Равините забраниха това категорично поради 2 причини:

1. Организацията Бней Барух има структура на секта, вижте в сайта „יד לאחים“ (Яд ЛеАхим).

2. Няма никаква богобоязън към изпълняването на мицвот (заповедите)

Отговор: За рав Авинер можете да разберете от сайта http://aviner.net. Той желае да се прослави като защитник на Тора и затова излиза против Кабала, и против нас, в частност. А за самите наши занятия, разбира се, нито той, нито който и да е друг, не могат да кажат нищо, защото разбират, че нямат представа от Кабала. Освен това, аз съм известен като особен ученик на РАБАШ. Обикновено те отговарят, че ние: (още…)

Мелодии на Висшите Светове – Част 1

 

Рав Михаел Лайтман разкрива тайния смисъл на кабалистичната музика

Кабалистът, който започва да усеща Висшия свят, влиза в друго измерение и вижда нещо, което не съществува в нашия свят. Той вижда силите, които го привеждат в действие,  души, неоковани в тела, бъдещето, миналото и настоящето – всичко се разкрива пред него. Изпълва се с вечно, съвършено усещане и чувства, че включва в себе си цялото мироздание.

Това дълбоко преживяване е невъзможно да се изрази с думи. В своите книги, кабалистите ни дават само съвети как да достигнем разкриването на тази реалност, на тези впечатления и усещания. На кабалиста му е трудно да ни предаде  какво представлява този скрит за нас свят, с какво той се сблъсква там. Пред него се разкрива цялото мироздание. Как да предаде това? От всички средства, които можем да използваме за създаване и предаване на хората на някаква обща картина, на впечатленията, на възхищението на човека, пред който се разкрива Висшият свят, сред всички тези средства се откроява едно – звуците на музиката. Затова, кабалистите освен статии и много дълбоки текстове, пишат музика, създават песни, мелодии.  Това е още едно средство, чрез което може да се изрази усещането на кабалиста – по-кратко, направо от сърце в сърце, чрез звуци, без думи. Така че тези звуци да влязат в сърцето на другия човек, да го променят, да го настроят за усещането на Висшия Свят. (още…)

Може ли неевреин да учи Кабала?

От личният блог на Рав Михаел Лайтман

Въпрос: Аз съм евреин. Мога ли да уча Кабала със гои – хора, които не са евреи по рождение? Книгата Зоар казва, че всеки, който научи гоя (неевреина) на дори една дума от Тора е отговорен за нещастието в света и че всеки гой, който желае да учи трябва първо да се обърне към Юдаизма. Какво трябва да направя?

Отговор на Рав Лайтман: „Евреин“ идва от думата „отвъд“, да премина, така че евреин е този, който е преминал Маxсом (бариерата между този свят и духовният свят). Към Израел се причислява личност, която има намерението „Яшар-Ел“, направо към Твореца. Юдей идва от думата „ихуд“, означаваща „единение“ (с Твореца). Всички тези понятия са всъщност качествата любов, отдаване или алтруизъм. (още…)

Зъбни колелца

Да познаем човешката природа

По материалите от доклада на д-р Михаел Лайтман пред  „Световния Съвет на Мъдреците“ който се състоя в Ароса, Швейцария на 22-ри Януари 2006 г.

Не е тайна, че човечеството е в разгара на дълбока криза. Много от нас вече я усещат върху себе си. Безсмислеността на съществуването, чувството на отчаяние и опустошение са проникнали в живота ни. Семейството и образователната система като институции се сриват. Наркоманията, икономическата и политическата неувереност в утрешния ден, опасността от ядрена война, екологичната заплаха – това са само част от проблемите, помрачаващи текущата ситуация и перспективите за бъдещето. Очевидно, ние сме загубили способността да контролираме живота си и хода на световните събития.

Както е известно, правилната диагноза е вече половината от пътя към излекуването. Затова, за да намерим решение на нашите проблеми, трябва да разберем причината им. Най-надеждната основа за това е познанието за човешката природа и природата на света. Само след като изучим собствена си природа и законите, които ни въздействат, ще разберем къде грешим и какъв е пътят за изхода от създалото се  положение. (още…)

Приказка за печалният вълшебник или как е тъжно да бъдеш сам…

За Бней Барух

За Бней БарухБней Барух е организация с идеални цели занимаваща се с разпространяването на мъдростта на Кабала, за да подпомогне издигането на човечеството към духовното. Нейния основоположник и президент, кабалистът Рав Михаел Лайтман, е бил последовател и личен ученик на самия Раби Барух Ашлаг, син на Раби Йеуда Ашлаг (автор на Сулам (Стълбата), съдържаща коментари върху Книга Зоар).

Бней Барух предоставя на хора от всякакви религии и култури точните пособия, от които те се нуждаят, за да поемат по пътя на вълнуващо пътуване за самоопознаване и духовно израстване. Учебните методи основно акцентират върху вътрешните процеси, през които хората преминават, и то на много индивидуално ниво. (още…)

Първи Български Конгрес по Кабала!

___________disk_1copy.jpgНа 7,8 и 9 Март 2008г. в Сапарева Баня ще се проведе първият български конгрес по кабала, под егидата на Международната Академия по Кабала. В програмата на конгреса са включени изказване на световно известния учен-кабалист, ръководител на Международната Академия по кабала – Михаел Лайтман; лекции за начинаещи; семинари и дискусии, телемост с групата по кабала от Канада, провеждане на ейшиват хаверим (събрание на приятели) – с участие на кабалисти от Австрия, Германия, Литва и Израел.

В конгреса могат да вземат участие всички, които се занимават с кабала или имат интерес от изучаването и, както и студенти в Международната Академия по кабала.

Цена на участието 20 евро на ден включваща спане и храна 3 пъти дневно.

За регистрация, участие и повече информация:

e-mail – bulgarian@kabbalahmedia.info

Краен срок за регистрация 12.00ч. на 5 март 2008 година.

Очакваме ви на конгреса!

Да не полудеем

да не полудеемДа полудеем или да се занимаваме с кабала? А, може би, това е едно и също?
И без това се разпространяват слухове, че голям процент от онези, които се занимават с нея, полудяват.
Така ли е всъщност?
Въпроси, въпроси, въпроси…

На тях отговаря кабалистът Михаел Лайтман

В кабала често идват хора, привлечени от мистиката. И естествено, когато започнат да разбират, за какво става дума, те си отиват. В кабала остават само онези, които се занимават с изследване на себе си по отношение на Висшия свят. За такива хора няма никакви ограничения.

Митът за това, че занимавайки се с кабала, можеш да полудееш – всъщност е добър мит. Той отблъсква от кабала хора, които имат към нея малко желание. Въобще митовете позволяват да се сортират хората. От една страна това затруднява нормалното възприемане на кабала, а от друга е даже добро. (още…)

Кабалист, генетик и смисъл на живота

Кабалист И така вие мислихте, че благородството е дошло от добра воля и грижа за хората? Помислете отново. Нови генетични изследвания показват, че това може да е просто резултат от действие на гените. Но от гледната точка на кабала това трудно би се приело за новина. Затова ние бяхме сигурни, че една среща между генетика проф. Ебщтайн и кабалиста др. Лайтман би могла да бъде много увлекателна.

Михаел Лайтман, Ph.D.

Кабалист, професор по Онтология и Теория на Познанието, PhD по философия и магистър по Медицинска Кибернетика. Президент и основател на Бней Барух Кабала Обучение& Научен Институт. Автор е на повече от 30 книги по автентична Кабала. (още…)

Доктор М. Лайтман – основател и ръководител на Международна академия по кабала

М.Лайтман

Михаел Лайтман е (доктор по философия PhD, био-кибернетик MSc) – учен-кабалист професор по онтология и теория на познанието, основател и ръководител на Международната академия по кабала и Института за изследване на кабала носещ името на Й. Ашлаг (ARI – Ashlag Research Institute) – некомерсиална организация, занимаваща се с изследователска и просветна дейност в областта на кабала.

М. Лайтман е роден през 1946 год. В гр. Витебск (Беларус). През 1970 год. завършва Ленинградския политехнически институт – специалност „биологична и медицинска кибернетика. По време на обучението си е провеждал учебно изследователска работа в Института за изследване на кръвта, има специализация върху електромагнитното регулиране на снабдяването с кръв на сърцето и мозъка. През последните тридесет години от живота си се занимава с изследване на кабала. Живее в Израел, женен е и има три деца. (още…)

За живота и смъртта

За живота и смърттаВълнуваща беседа на учения кабалист Михаел Лайтман с преподавателите от Академията по кабала Михаил Санилевич и Евгений Литвар на тема „Живот и Смърт“. Какво представлява „азът“? Какво всъщност наричаме „душа“? Какво става с нея след смъртта? Защо въобще е нужно да умираме? Съществува ли смърт след смъртта? Дългия живот – това добре ли е или зле? За спомените от предишните ни животи.  Колко превъплъщения има човек? Кабала за летаргическия сън. Какво означава краят на света? Превъплъщават ли се животните? Какъв ще бъде човек в следващия си живот? (още…)

Духовната война

Духовната ВойнаОткъс от книгата на М. Лайтман «Постигане на висшите светове»

Човек постоянно се намира в състояние на война, за да изпълни на изискванията на своите желания. Но има война от противоположен вид, в която човекът воюва срещу себе си, за да отдаде цялата територия на своето сърце на Твореца и да запълни сърцето си с естествения враг – алтруизма, за да заеме Творецът цялото пространство не само по Своя воля, но и по желание на човека, да царства над нас по наша молба, да ни ръководи явно. (още…)

Контакт

Откъс от книгата на М. Лайтман „Постигане не висшите светове“

Душата на човека се състои от две противоположни части – божествена част, която проявява своите желания да чувства Твореца (в някои от нас) – и тогава човек започва да търси нещо духовно, за да напълни себе си, а от всичко, с което другите се наслаждават, напълват себе си, той вече не е в състояние да се удовлетвори. Втората част от душата – това е усещаната в пълна степен наша специално създадена егоистична природа – желанието да завладеем всичко, всичко да узнаем, да направим, да видим резултата от своите действия, тоест, във всичко да видим част от своя  «Аз». (още…)