Entries in the 'Мир' Category

Възможно ли е да се уплашат убийците?

Терорът е силен и безстрашен. Терористът не се страхува да умре. В този случай се налага да се изобретяват мерки за влияние, които са по-лоши от смъртта за него. И тук се оказва, че нашият арсенал е празен. Ние сме цивилизовани хора, не можем да отговорим на терористите със същата монета. И какво остава за нас?

Да унищожим къщата на семейството му? Но това изобщо не е наказание, защото за тях ще бъде построено ново, по-добро от първото. Още по-лошо, ако остане жив, ще се наслади на славата на герой, ще яде, ще пие, ще поддържа атмосфера на омраза и дори ще получи диплома за висше образование в затвора.

Не можем да направим нищо по въпроса. Милиарди отиват при палестинските терористи и техните семейства, целия свят знае за това, но какво означава нашата кръв за него?

Ако хората в „световната общност“ са равнодушни към нашите нещастия, това ще ни позволи да направим нещо. Но те изобщо не са безразлични, не ни оставят без внимание, те внимателно ни наблюдават и не ни позволяват да направим стъпка без вик, гняв, заплахи и дори реални санкции. В резултат на това се появи парадокс: всеки може да убива евреин, а ние не можем да докосваме никого с пръст.

(още…)

Такъв свят съществува! Светът на кабала… (клип)

Ако бихте могли да изберете, в какъв свят искате да се събуждате всяка сутрин. Бихте ли избрали свят, където всички ви се усмихват? Радват ви се? Грижат се за вас, слушат ви, действат заедно с вас, а не против вас?…

Вече десет години израелската асоциация „Бней Барух“ подготвя покани за свои гости от чужбина. От Китай, Австралия, Америка и Русия, Япония и Турция. Почти от цяла Европа. Да бъдем по-точни, представители от 70 държави по света. Наистина, географията е обширна.

Кои са тези хора, които с упорито постоянство всяка година идват в нашата малка страна?

Това са обикновени хора. И в същото време не са съвсем обикновени. Те отдавна търсят отговори на сложни въпроси. Защо сме дошли на този свят? Защо страдаме? Кой е главният режисьор на земния театър? И са ги намерили в израелската организация „Кабала ле ам“. Те са намерили тук свои съмишленици. И не са им попречили езиковата бариера и менталните различния. Защото тук те са срещнали своите братя.

Много необикновени неща могат да бъдат разказани за тези целенасочени хора. Но ще бъде по-интересно, ако те сами разкажат за себе си.

[223870]

Побързай да обичаш

Съседът в дома ми

Въпрос: Вие казвате, че всички трябва да станат „като един човек с едно сърце“? Но какво значи това? Подобни призиви, меко казано, са неприятни. Защото дори общуването с доброжелателните съседи е за предпочитане да се свежда до минимум.

Отговор: Разбира се. Но друг изход няма. Защото това ще бъде не съседът ти по стълбищна клетка, а съседът в дома ти.

Въпрос: Тоест, на хоризонта ни се задава ад?

Отговор: Такъв живот ще ти се види ад, ако не измениш своята природа. А ако я промениш, никакъв ад няма да има. Изведнъж ще откриеш, че домът ти е просторен и в него лесно може да се живее със съседа.

Адът за егоизма ще стане рай за неговата противоположност. Ключът тук е в смяната на твоето отношение към околните. Всъщност това не е съседът, не е ближният, това си ти самият.

А затова трябва да се привлече в поддръжка Висшата сила, която ще обедини всички. Внезапно тя ще ти отвори очите и ще се поразиш – оказва се, че всички в този свят: жълти, бели, червени, черни – съвсем не са това, което ти се струва, а структурата АВАЯ (юд-хей-вав-хей), единният съсъд (кли), в който се разкрива Висшата сила, Творецът е във всички нас, заедно. още

Дойде времето

Дойде времето Кабалистите твърдят че кабала е наука, и освен това – те настояват на това. Техните опоненти не се съгласяват с това твърдение и търсят доказателства, основани на експерименти с предварително предсказуеми резултати. В тази статия ние се опитваме да преодолеем съмненията на опонентите.

За начало ще се върнем в недалечното минало и по-точно в 1991 година. Тогава се случиха много знаменателни събития, но ние ще се спрем само на това, което се случи на 26 декември. На този ден, СССР официално прекрати съществуването си.  За причините на това съдбоносно събитие впоследствие беше написана тонове литература. Но както гласи пословицата: „След дъжд – качулка“. (още…)

Третата световна война

Анализирайки днешната икономическа ситуация, много експерти стигат до извода за неизбежността от световна война. Например, кризата относно държавния дълг, която често се явява като важна съставна част от по-мащабни трусове, нараства със стремителни темпове. Знаменитото табло на Times Square в Ню-Йорк, показващо в реално време националния дълг на САЩ, ще е необходимо в скоро време да бъде заменено – не достигат „прозорци“. Американският конгрес е одобрил бюджет, предвиждащ увеличаване на националния дълг над границата от 10 трилиона долара. Подобна е ситуацията и в Англия, и в много други развити страни.

Такива задължения е невъзможно да се върнат. А да се запишат като изразходвани ?…
Затова ако разглеждаме подобна политика като подготовка за Голяма война, тогава всичко изглежда напълно обмислено и целенасочено.
До колко е реална трета световна война? (още…)

Там, където радостта не се свършва

Там , където радостта не се свършва Всички ние желаем живота да не ни носи беди и разочарования, а радост и наслаждение. При това ние толкова здраво сме се свързали с това усещане за материално благополучие, че се оказваме вкарани в безкрайна гонитба за придобиване и понякога купуваме много ненужни ни неща. Понякога, спирайки се за миг, изведнъж разбираме, че последната придобивка, за която сме похарчили много пари и сили, вече не ни доставя предишното удоволствие. Сякаш всичко си е наред, съседите, както и преди ни завиждат, но радостта си е отишла.
“Това си е нормално, – успокояваме ние себе си, – живота не може да стои на едно място. Живота ни предизвиква към нови върхове, поставя ни нови цели! Пари, слава, власт, знания – всичко това ние трябва да го постигнем, да го покорим, да го завоюваме! Та нали човека се различава по това от животното. Винаги сме в движение винаги сме на върха на живота! Вдишвайки с пълни гърди издигайки се на невиждани височини!” Наистина непонятно е защо постигайки поредната цел, ние отново откриваме, че не сме получили очакваното щастие. (още…)

Раждане на ново желание

Раждане на ново желание– Вие не обичате котки? Вие просто не умеете да ги сготвите добре!
(народна мъдрост)

Съгласно спецификата на моята работа (развитие на мотивационната система на персонала) на мен ми се налагаше да споря с много хора по повод на свойството алтруизъм. Едни ме уверяваха, че то им е присъщо едва ли не по рождение, други, че подобно свойство е само идеал, зараждащ се в болните мозъци на не съвсем нормални хора. Дори никой не може да посочи точното определение за алтруизъм извлечено от многото интернет енциклопедии. Ето няколко от тях:

«Алтруизъм – нравствен принцип, предписващ състрадание и милосърдие към други хора, безкористна служба и готовност за самоотричане в името на тяхното благо.» (още…)

Търсачката на живота

Търсачката на живота „Целият живот? Не, не може да бъде“. Така си мислех аз, гледайки как моят татко стои в антрето, вече с празнична шапка, в габардиненото палто, и мърмори: „Цял живот в търсене!“,  а ние се суетим из апартамента, в търсене на забутаните някъде билети за театър, или пък на подаръците и адресите на нашите познати, при които трябва да заминем сега.

Да наречем целия живот търсене! Не, това не беше за неукрепналото съзнание на растящо същество. Търсенето не доставяше удоволствие, животът в настоящето ми се струваше само едно малко преддверие, през което можеше, ритвайки вратата, да влезеш в светлия, движещ се напред вагон на живота, пълен с интересни хора, седящи в удобните купета. Там нищо не трябва и да се търси – всичко е под ръка и всичко е завинаги. (още…)

Мир в света

МирВсичко се оценява не в процеса на развитие, а в неговия край.

Твореца не е завършил творението и затова наблюдаваме постоянно развитие в природата. От това следва, че всичко в света има право на съществуване. Не трябва нищо да се унищожава, трябва просто да се способства за завършване процеса на творението.

Например, усещайки горчивия вкус на ябълката, ние разбираме, че това не е порок, а признак за това, че ябълката още не е узряла.

Само този подход е правилен. Разглеждайки, който и да е обект или изучавайки каквото и да е явление, длъжни сме да помним, че те още се намират в процеса на своето сформиране. (още…)

Правилния път за борба с терора

Борба с терораОт кабалистична гледна точка, терористите са главоболието, което ни кара да потърсим лекарскa намеса. Ако не потърсим лекар, главоболието ще се развие в мигрена.

Да се намери правилния път за борба с терора е оксиморон: не е възможно да се борим с терора, така че няма как да има „правилна борба“. Защо е невъзможно? Защото тероризмa е тук преднамерено, с цел. Впрочем, когато жертвите са намирали начин да се борят с него, терорът е намирал нови пътища за проява, унивайки, внасяйки хаос, безредие и страх. (още…)

В мир с природата

Науката кабала не се занимава с политика, няма отношение към партиите и масмедиите, не клони надясно или наляво. Обаче зад цялото това отрицание се крие и един положителен аспект: кабала утвърждава, че съществува реален и надежден път към мира – към истинския мир, идващ отвътре. Формулата – по-долу.

Естественият стремеж към равновесие

В нашата памет още са живи старите училищни истини. «Природата се стреми към равновесие» – заявява физиката. «Природата не търпи празнота», – провъзгласява Аристотел. Иначе казано, ако някоя част от общата система излезе от равновесие, от естественото съвършенство, това води до дисбаланс и тогава цялата природа въздейства върху нея, за да я върне в идеалното състояние. (още…)