Entries in the 'Книги' Category

Нова книга: "Вавилонската кула – последният етаж"

книгата Вавилонската кула - последният етаж

книгата Вавилонската кула - последният етаж

Общата тревога за съдбата на човечеството събра заедно професора по философия Ервин Ласло и учения-кабалист, професор по онтология и теория на познанието Михаел Лайтман. Те споделят един с друг знанията, които са при добили в процеса на дългогодишни изследвания и сега заедно призовават човечеството към търсене на по-добро бъдеще.

Двамата автори са членове на Световния Съвет на Мъдростта (World Wisdom Council), който е учреден от Будапещенския Клуб. Съветът разработва представа за съвременния свят, като съвкупност от взаимосвързани елементи, с цел да търси по-добър път за развитие на човечеството. В Съвета участват изтъкнати личности от целия свят, действащи в различни области на науката, изкуството и културата. Сред почетните членове на организацията има политици и лауреати на Нобелова награда. Между тях са Вацлав Хавел, Михаил Горбачов, Арпад Генц, Далай Лама, Пауло Коельо, Лив Улман, Питър Гейбриел и други.

В книгата са представени основните кабалистични закони, заедно с резултатите от последни изследвания в различни области на науките. Ще се запознаете с програмата за развитие на човечеството и себе си, като част от него. И ще видите как може правилно да се реализира тази програма, с цел да достигнем върха на развитието си. Всички отрицателни явления в живота ни са следствие от неспазването на законите на Природата. За нас е напълно очевидно, че е глупаво да скачаме от покрива на високо здание, с надежда за снизходителност от страна на закона за универсалната гравитация. Обаче съвсем не разбираме простия факт, че живота на човешкото общество се управлява чрез подобни абсолютни закони. Ние трябва да схванем по какъв начин да противодействаме на тези закони и да намерим пътя към едно хармонично съществуване. Всичко зависи само от нашето осъзнаване – колкото по-добре започнем да разбираме естествените закономерности, толкова по-малко удари ще трябва да понесем и нашето развитие ще протече по-бързо.

Натиснете тук, за да си поръчате книгата в българските книжарници онлайн.

За безплатно сваляне на книгата в PDF формат, натиснете тук.

Книгата е отпечатък на душата.

Въпрос: Защо е толкова важно да се четат кабалистични книги?

Отговор: Съществуват много видове информация. В наше време ние постепенно преминаваме от четене към прослушване на аудио файлове и от прослушване към гледане на видео. Но това не е едно и също.

Да гледаме и да слушаме – това е животинско ниво. Да четем – това е нивото на човека. Това е нещо съвършено друго. Има духовен канал, който влиза в човека чрез книгата.

Да се слушат уроци, това е прекрасно. Да гледаме урок е забележително. Но нищо не може да замени книгата.

Защото с книгата човек влиза в по-вътрешен контакт, който е възможно да не усеща явно. Възможно е, в наши дни човек да е отвикнал да чете. Но четенето, това е нивото на човека.

При четенето на книгата Зоар се разкрива важността на буквите, тяхната форма и порядък. И не е важно на какъв език са написани тези букви.

Кабалистите са ни предали код на един език – иврит (арамейски). Те не са ни предали код на други езици.

Формата на буквите отразява модела на душата, нейният отпечатък. Душата притежава няколко форми. Така тя отпечатва себе си всеки път в различна форма.

Четейки текста, ние преминаваме от една буква към друга. Душата ни, в съответствие с това се променя, приемайки форма след форма. Затова книгата е свързана с човешката душа.

Приказка за печалният вълшебник или как е тъжно да бъдеш сам…

За най-необходимото

 

Някои я наричат осмото чудо на света. Тя съпровожда човечеството в течение на хиляди години и безотказно обслужва неговите най-разнообразни желания. Тя обучава, съветва, убеждава, развлича. На нея са подвластни хора от всички възрасти, докато тя самата е неподвластна на времето.

 

Историята на раждането и ни пренася в Древния Египет. Отначало тя е изглеждала като няколко листа от папирус, на който са се записвали дългове и са се съставяли счетоводни сметки. Доста по-късно, те са били заменени от свитъци  пергамент, а след това от пергаментови листове, зашити заедно. Дълготрайността на този материал и относителното му поевтиняване, са позволили да се разшири сферата на използването и . Сега вече, в нея се внасяли исторически събития и се описвали подвизите на героите.

 

С изобретяването на хартията, тя станала достъпна за средните слоеве на населението и оттогава, се превърнала в универсално хранилище за научна и културна информация.

 

Както вече се досетихте става въпрос за книгата. (още…)

На четири езика

Раби Шимон Бар Йохай е казал: «Горко му на този, който смята, че Библията – това е просто повествование и обикновен разказ… Ако Библията би описвала нашия свят, то даже всред неговите управляващи биха се намерили по-възвишени примери… Не, всички думи от Библията описват Висшата реалност и Висшите тайни».
Книгата «Зоар» с коментар «Сулам», глава «Беаалотеха», пункт 58

ЛЮБОВ НА ЧЕТИРИ ЕЗИКА

Отдавна исках да си купя книга за кабала. Въобще не бях много вещ в тази област, но на нашия ъгъл има малка книжарница, и аз си помислих, че там навярно ще ме посъветват за нещо заслужаващо внимание.
Влизайки вътре, аз усетих аромата на стари книги. Възрастен беловлас продавач с рогови очила ме погледна очакващо. Наричаха го Манделбойм. Чувайки за кабала, той с широк жест показа своя магазин:
– Млади човече, всичко, което виждате тук, това са книги за кабала.
Аз погледнах безбройните издания на Гмара, Тора (Библия – стар завет), Мидраш и останах в пълно недоумение.
– Разполагате ли с няколко минути? – попита той.
За мое щастие, аз се съгласих да остана и да го изслушам. (още…)

Eзикът на кабалистите – това е езика на клоните

Езикът на клоните е език, който е създаден според указанията, получени от клоните в нашия свят и от техните корени, които се намират във висшия свят и се явяват за своите клони еталон.

Какво означава ,,да са еталон“? Това значи, че клоните желаят да подражават на корените, намиращи се на по-висока степен. Този език се нарича език на клоните, само ако низшият клон знае, че е клон и желае да се издигне към корена.

Няма нищо в низшия свят, което да не води своето начало от висшия свят и да не произтича от него. Коренът, намиращ се във висшия свят, заставя съответстващия му клон в низшия свят да приеме своя форма и да да се сдобие със свои качества.

Тук трябва да се добави: ако този клон желае това. В противен случай, между тях няма връзка. Тук, естествено се предполага, че низшият разбира, че е низш по отношение на висшия, че към него всичко слиза отгоре и слиза само за това, за да поеме той правилно в себе си това, да се коригира, да  стане и да се уподоби с висшето.

От връзката между корена и клона кабалистите са създали словесен запас, позволяващ им да говорят за духовните корени на висшите светове, използвайки името на низшия клон, точно определен в усещанията на този свят. (още…)

Нова книга на български език – "Кабала – това е много лесно"!

kabala_tova_e_mnogo_lesno.jpgСлед всички изследвания ние открихме, че съществува само едно негаснещо желание, което може да бъде винаги напълнено във вечна и съвършена форма, и никога да не се усещат страдания, беди, опустошеност, болки, удари и болести. Това желание е любовта към другите, желанието да се отдава. Този, който иска да бъде щастлив, може да разтвори книгата и да достигне щастието – не случайно, както на борсата, а за цял живот.

Михаел Лайтман

 

Книгата „Кабала – това е много лесно“ е опит да се доведе до хората в кратка и ясна форма идеята на учението, което се зародило в града Ур Халдейски на територията на Междуречието през Вавилонския период – преди около четири хиляди години. (още…)